Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a en desenvolupament d'aplicacions de navegació
Tècnic/a en infraestructures per a sistemes de navegació

Descripció

S'encarrega del disseny i seguiment del desenvolupament d'aplicacions basades en els diferents sistemes de navegació i posicionament per satèl·lit que existeixen actualment i que es coneixen amb el terme GNSS (Global Navigation Satellite System). Els sistemes GNSS actuals són:

  • GPS (Global Positioning System): sistema de posicionament global d'origen militar desenvolupat pels EUA.
  • GLONASS (Global Orbiting Navigation Satellite System): sistema de navegació, també d'origen militar, desenvolupat per Rússia.
  • GALILEO: primer sistema mundial de localització i navegació per satèl·lit europeu dissenyat específicament per a ús civil arreu del món.
  • EGNOS: sistema de navegació europeu que es basa en l'ús i millora de les senyals de satèl·lit GPS.

Les principals aplicacions dels sistemes GNSS són: gestió de flotes, informació geogràfica, cartografia, navegació i geodèsia (ciència matemàtica que té com a objectiu determinar la forma i les dimensions de la Terra i que està molt relacionada amb la sismologia i l'estudi dels terratrèmols), entre d'altres.
Les solucions acostumen a incloure una part de hardware i una de software on es dissenyen i desenvolupen algorismes i estratègies per a la navegació.

Tasques

  • Dissenya el sistema identificant els equips que l'integren, així com les interfícies i els programes que cal desenvolupar. P.ex., en un sistema de gestió de flotes, caldria instal·lar un GPS i un telèfon mòbil a cada vehicle que es vulgui controlar, un sistema de transmissió i un ordinador a la central amb els programes necessaris per visualitzar els vehicles en un plànol i fer-ne el seguiment.
  • S'encarrega d'escollir i avaluar els components de hardware i de software adequats per a cada aplicació. Ha de consultar i provar els diferents components i equips estàndard del mercat per assegurar-se que respecten les especificacions tècniques o requeriments propis de cada aplicació. A més a més, ha de comparar preus, condicions de lliurament, etc.
  • Realitza el seguiment i la supervisió de la posada en funcionament de la solució i, en definitiva, de la integració de tots els mòduls, siguin de hardware (receptors, estacions de referència, centres de processament) o de software (programes).
  • Controla la fabricació i la posada a punt dels prototips i en garanteix la qualitat i la fiabilitat requerides respectant els costos acordats.
  • Dóna suport i assessorament als/a les enginyers/es de hardware i software que intervenen en el projecte, i en supervisa la feina.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE