Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la bomber/a té per objectius genèrics en el desenvolupament de la seva tasca la millora de les condicions de seguretat de les persones, l'actuació de manera preventiva als espais públics, l'atenció d'emergències per protegir i salvar vides, l'extinció d'incendis i salvaments i l'elaboració de plans de protecció civil, plans especials, mapes de riscos per reforçar la seguretat a edificis, instal·lacions, equipaments i infraestructures.

En conseqüència, el/la bomber/a està qualificat/da per gestionar situacions greus de salvament i socors, com poden ser l'extinció d'incendis, el salvament de persones i l'atenció de situacions d'emergència, com ara accidents o desastres mediambientals. Aquest/a professional treballa en estreta coordinació amb els serveis sanitaris i amb els cossos de seguretat quan aquests així ho requereixen i habitualment amb caràcter d'urgència.

Per al cas de Catalunya, el cos de bombers i bomberes desenvolupa les funcions de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments atribuïdes al Govern de Catalunya i coordina els seus serveis a tot el territori excepte a la ciutat de Barcelona, on hi ha un cos de bombers propi. Així, els bombers/es intervenen en tot tipus d'emergències amb l'objectiu de neutralitzar la situació de perill i les seves conseqüències: incendis, ensorraments i inundacions en edificis, habitatges o a la natura, huracans i altres desastres, rescats en àmbits molt diversos com són muntanya, aigua, habitatges, infraestructures ferroviàries, rescat de persones atrapades en accidents de trànsit, intervencions davant situacions de risc personal com temptatives de suïcidi, retirada d'elements perillosos, etc. Alhora, també treballen en la prevenció operativa, tant per minimitzar el risc d'accident com per estar més preparats en cas que es produeixi.

Els mitjans i eines amb els que treballen els i les professionals són diversos i tenen una importància essencial per poder portar a terme correctament la seva tasca. Entre aquests mitjans hi ha vehicles equipats amb aigua o escuma per als casos on no es pot utilitzar l'aigua; mitjans aeris (d'ala fixa, AVA -avions de vigilància i atac-) o ala rotativa (helicòpters bombarders o de comandament); mànegues, camions equipats amb escales, vestits de protecció personal, i tota mena d'eines adaptades als usos i tecnologies actuals.

Així, tradicionalment, els cossos de bombers varen néixer lligats a la necessitat d'extinció d'incendis en àrees urbanes, però han evolucionat capacitant-se per abordar qualsevol situació d'emergència que implica un risc per a la vida de les persones i/o de les propietats i béns.

Tasques

Segons la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, les funcions del cos de bombers i bomberes són:
  • Extingir incendis i, en supòsits d'ocurrència de qualsevol sinistre o situació d'emergència, actuar amb la finalitat de minimitzar els danys, tant personals com materials, dins l'àmbit territorial de la seva competència.
  • Fer activitats de prevenció tendents a evitar o disminuir el risc d'incendis i d'accidents, en el marc de la normativa específica per a cada àmbit. Entre aquestes activitats els correspon, en els municipis mancats de serveis municipals de prevenció i extinció d'incendis, d'emetre informe sobre els projectes de nova construcció, de reforma i d'activitats, i també d'inspeccionar els establiments i els locals públics amb la finalitat de determinar el compliment de la normativa de prevenció d'incendis.
  • Estudiar i investigar les tècniques, les instal·lacions i els sistemes per a la protecció contra incendis en relació amb la normativa específica en aquesta matèria.
  • Intervenir en operacions de protecció civil i elaborar els plans d'actuació respectius dels serveis d'extinció d'incendis.
  • Intervenir en les operacions de salvament marítim a requeriment de les autoritats competents.
  • Intervenir en el salvament fluvial i en el rescat i el salvament de muntanya.
  • Investigar i analitzar els sinistres en els quals intervingui per tal d'informar sobre les causes i les conseqüències del sinistre i sobre els danys produïts.
  • Portar a terme activitats informatives i formatives per a la població en general que cerquin de limitar les causes i les conseqüències dels incendis i dels accidents i d'augmentar l'autoprotecció de la ciutadania.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE