Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la cuiner/a és el/la professional de la restauració que s¿encarrega de la preparació, la conservació i la presentació de tots els aliments que conformen l'oferta gastronòmica d'un establiment. La seva feina ha de tenir en compte la qualitat dels productes, la rendibilitat econòmica acordada i l'aplicació de les normes de seguretat i higiene exigibles en tot establiment alimentari.

Aquest/a professional pot treballar a la cuina de tota mena d'establiments amb servei de restauració (restaurants, bars, centres educatius, hospitals, creuers, etc.) i en funció del nombre de persones que treballin dins el seu equip, s'encarregarà de realitzar tasques més de planificació i supervisió, o de manipulació.

Sovint els/les cuiners/es s'especialitzen en un tipus de cuina en concret, sigui per estil (fusió, avantguardista, tradicional), origen (asiàtica, mediterrània, italiana) o d'altres característiques segons el tipus de menjar o el servei (pastisseria, halal, col·lectivitats, bufets).

Tasques

Dissenya l'oferta gastronòmica
  • Elabora el menú i la carta en col·laboració amb el cap de sala de l'establiment, presentant una oferta gastronòmica atractiva, variada, equilibrada i rendible.
  • Dissenya nous plats que s'ajustin a la línia gastronòmica i gustos de la clientela.

S'ocupa del proveïment de les matèries primeres

  • Determina la qualitat de les matèries primeres necessàries.
  • Rep les mercaderies i en comprova la qualitat i la quantitat.
  • Emmagatzema les matèries primeres rebudes i s'encarrega de conservar-les perfectament.
  • Controla el consum dels aliments i les begudes emprats per poder determinar-ne els costos.

Manipula, prepara i conserva tota mena d'aliments crus, semielaborats i elaborats
  • Prepara i presenta els plats.
  • Prepara serveis tipus bufet o autoservei.

Vetlla pel compliment de les normes higienicosanitàries
  • Supervisa el compliment de les normes de seguretat i higiene en el treball.
  • Controla la neteja de l'àrea de treball de la qual és responsable.

Quan té persones a càrrec s'encarrega de
coordinar l'equip de cuina, assignant tasques i supervisant el bon funcionament del servei.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE