Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Descripció

El/la responsable d'enoturisme treballa per contribuir al desenvolupament del sector enoturístic d'una zona a través del disseny de campanyes de promoció turística, el disseny de rutes i/o experiències associades als vins i a la gastronomia, la natura i les vinyes, el lleure, els mercats locals, les festes i les tradicions vinculades amb la producció vitivinícola, entre altres.

L'enoturisme o turisme enològic, està directament relacionat amb el turisme cultural, per això també incorpora els elements de la cultura que fan atractiva una visita un territori: gastronomia, història, patrimoni, paisatge, tots ells estretament associats amb la producció vitivinícola de la zona.

Existeixen diferents tipus de pràctiques dins del món de l'enoturisme:

 • El més comú és aquella en què el celler obre les seves portes perquè els i les visitants hi realitzin una degustació i es completa amb una visita al mateix celler i les seves vinyes.

 • Enoturisme destinat a esdeveniments, en el que es celebren diferents actes relacionats amb el món del vi en un entorn singular. Alguns exemples serien la festa de la verema, les food trucks o una inauguració i/o presentació de nous productes per part d'una empresa.

 • El paquet d'enoturisme: vistes a més d'un celler, allotjament en una casa de turisme rural de la zona i altres activitats comla visita a un museu local o tallers de maridatge.

El/la Responsable d'enoturisme és doncs la persona que dissenya, organitza, porta a terme i comercialitza aquestes activitats. És un/a professional que tan pot treballar en una administració local (un ajuntament, un consell comarcal, una agència de desenvolupament local) com en un celler privat o en una agència turística que prepara, comercialitza i promociona paquets turístic en el camp de l'enologia. El/la responsable d'enoturisme també ajuda a definir, junt amb altres actors (hostaleria, restauració, empreses de serveis turístics, productors locals, etc.) els continguts i característiques de l'oferta enoturística.

Tasques

En el cas que el/la Responsable d'enoturisme treballi en una posició de promoció i difusió (consell comarcal, agències de desenvolupament local, empreses turístiques, etc.):
 • Estudia el potencial de l'àrea territorial i del mercat turístic de la zona.
 • Detecta ajudes institucionals existents que puguin ser d'utilitat per a promocionar la destinació enoturística.
 • Elabora estratègies de comunicació per captar l'atenció i l'interès dels diferents públics visitants a través del disseny d'activitats turístiques.
 • Proposa accions de promoció i comercialització de la destinació enoturística.
 • Detecta i analitza oportunitats d'ocupació i d'autoocupació, desenvolupant una cultura emprenedora en el sector de l'enoturisme.
 • Assessora i informa al turista tant en punts d'informació com en el viatge a la destinació, emprant els mitjans i les tècniques més adequades en funció del públic.
En cas que el/la Responsable d'enoturisme treballi en una posició de gestió dels productes d'enoturisme (celler, entre altres):
 • Realitza l'anàlisi bàsica de viabilitat de productes i serveis turístics posats al mercat, avaluant des del seu llançament fins a la seva consolidació.
 • Organitza l'equip de guies, si n'hi ha, així com els horaris i la planificació de les visites a l'equipament turístic o celler.
 • Dissenya productes turístics de base territorial per rendibilitzar els recursos i l'oferta de serveis de l'entorn.
 • Dissenya d'activitats lúdiques i culturals enoturístiques vinculades amb la producció vitivinícola.
 • Dissenya, implementa i avalua experiències des del celler, coordinant-se amb altres agents del territori per atendre diferents tipologies de clients.
 • Atén els grups i valora si les seves necessitats s'han acomplert en el desenvolupament de l'activitat.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE