Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Tècnic/a en dermopigmentació

Descripció

És l'especialista en acolorir zones del rostre o del cos humà aplicant pigments sota l'epidermis a manera de maquillatge permanent. La introducció de matèries colorants es realitza a una profunditat compresa entre els 0,8 mm i els 1,5 mm, a diferència de la tècnica del tatuatge, que es realitza sota 1,5 mm. L'aplicació es realitza mitjançant agulles d'un sol ús que s'acoblen a una màquina elèctrica o dermògraf. En la majoria dels casos, aquesta ocupació la realitzen esteticistes que han realizat una especialització en micropigmentació. És un tractament que té finalitats decoratives en els casos en què serveix per realçar certes zones del rostre, com els llavis, les celles, els ulls, etc. Però també s'utilitza amb finalitats reparadores en el cas de cicatrius, arèoles mamàries, vitiligens, etc.

Tasques

Els/Les tècnics/ques en micropigmentació acostumen a emplenar amb pigments celles alopèciques, el perfil o l'interior dels llavis, o les línies decoratives de les parpelles. També micropigmenten cicatrius, taques a la pell, o les arèoles mamàries després d'una mastectomia. De vegades, també realitzen petits tatuatges o omplen algunes zones per la densificació capil·lar.

És fonamental conèixer a fons el producte amb què realitzaran els treballs. Existeixen diversos tipus de pigments i cartes de colors, per aquest motiu, quan un/a esteticista canvia d'empresa o de producte, és recomanable un procés de reciclatge pel coneixement previ del pigment, les seves combinacions de colors, resultats finals, etc.

És recomanable realitzar una foto abans i després del tractament, per verificar el resultat i deixar constància del tipus de treball que s'ha realitzat al client.
 • Rep i assessora la clientela, oferint-li tota la informació referent a la tècnica de la micropigmentació, perquè valori les possibilitats de realitzar-se el tractament.
 • Realitza una fitxa tècnica per cada persona client, on es reflecteixen les seves dades i es recull un estudi del color, tipus de pell, ulls, morfologia del rostre, etc. També s'ha de consultar si pateix al·lèrgies o certes malalties com diabetis, hemofília, queloides, herpes, etc.
 • Estudia el tipus de micropigmentació que es realitzarà en cada cas, preveient els canvis que es generaran a l'aspecte físic segons el disseny que s'apliqui: micropigmentació de celles, llavis, etc. Es valora la màxima naturalitat.
 • Realitza la prova de l'al·lèrgia a la persona client, aproximadament una setmana abans de la cita. Amb aquesta finalitat, es realitza un test del pigment, aplicant-lo en una zona que no sigui molt visible i comprovant si la pell ho accepta sense problemes.
 • Selecciona el tipus de pigments adients per cada cas, escollint els colors apropiats, o realitzant nous colors a partir de mescles. Per realitzar aquesta selecció, són necessaris coneixements de colorimetria.
 • Prepara tot el material de treball, esterilitzant les eines i instruments que utilitzarà.
 • Desinfecta la zona de la pell sobre la que s'actuarà, afaitant les zones que siguin necessàries.
 • Aplica anestèsia tòpica a les zones on es realitzarà la micropigmentació.
 • Marca el dibuix sobre la pell i, tot seguit, introdueix els pigments omplint la zona amb el dermògraf (elèctric o electrònic).
 • Un cop finalitzat el treball, aplica un tractament cicatritzador, calmant i antiinflamatori.
 • Elimina tot el material d'un sol ús que resulti de l'operació.
 • Ofereix una sèrie de pautes de comportament al client perquè no tingui problemes.
 • Realitza un seguiment del client, controlant les zones micropigmentades passades 2 o 3 setmanes, i retocant-les en cas que sigui necessari.
 • Per clientela que repeteixi micropigmentació, recupera totes les dades de l'anterior tractament i prepara la nova aplicació, segons ho desitji el client.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE