Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dermografista

Descripció

El/la tècnica en tatuatges i modificacions corporals és el/la professional que realitza canvis en la pell o cos d'una persona mitjançant la introducció de pigments, anelles o altres elements decoratius. Segons el tipus d'encàrrec i tècnica utilitzada podrem parlar de tatuatges, piercings o de modificacions menys conegudes, com escarificacions, dilatacions, implants, etc.

Entre les tècniques més demandes trobem els tatuatges, on aquest/a professional grava imatges, símbols o dissenys a la pell de la persona, mitjançant l'aplicació de tints sota l'epidermis. Concretament, la introducció de les matèries colorants es realitza a 1,5 mm de profunditat, per mitjà d'agulles acoblades a una màquina que les fa vibrar a més de 1.000 cops per minut. Per fer la seva feina, el/la tatuador/a no només ha de tenir uns coneixements tècnics i sanitaris sobre els procediments, sinó també un alt nivell de dibuix i creativitat artística.

Una altra de les modificacions més extenses són els piercings, on aquest/a tècnic/a perfora i col·loca una arracada o altres peces de joieria, a través d'agulles específiques o elements punxants, en la part del cos que indiqui la persona client.

En tots els casos, es tracta de tècniques molt antigues emprades per diferents cultures com a senya religiosa, d'identitat o estètica, que s'han popularitzat fins a esdevenir pràctiques decoratives habituals actualment.

Tasques

  • Atén la clientela en el moment de la recepció i informa sobre els tipus de tatuatges i modificacions corporals i les possibles ubicacions, incloent-hi els riscos: al·lèrgies i problemes de cicatrització, entre d'altres.
  • Assessora sobre els dissenys i els preparatius previs necessaris. Si es tracta d'un tatuatge, prepara el dibuix adaptant-ho en mida i forma i realitza un calc per traslladar-lo a la pell. Si es tracta d'un piercing o altres tècniques, s'escull la mida i forma de la peça que anirà col·locada.
  • Observa l'anatomia de la persona, localitza el punt on fer el procediment, neteja la zona amb antisèptic, depilant-la si és necessari i per a evitar dolors, anestesia la zona. En alguns casos, pot realitzar la prova de l'al·lèrgia per comprovar que la persona no tindrà problemes posteriors.
  • Prepara els utensilis i material necessari per realitzar la modificació o tatuatge, desprecintant-los sempre davant de la persona client.
  • Munta la màquina elèctrica i les agulles o instrument que utilitzarà per fer la modificació i inicia el procediment. En el cas de tatuatges comença pel contorn del dibuix i el perfila i, posteriorment realitza l'ombreig o el color, segons el disseny.
  • Durant tot el procés, el/la professional ha d'estar molt pendent de l'estat de la persona client, garantint el seu benestar i comoditat.
  • Quan finalitza la intervenció, tapa la zona on s'ha produït el tatuatge o modificació i explica les cures i pautes de manteniment higiènic que haurà de dur a terme la clientela.
  • Abans i després de cada procediment, el/la professional esterilitza l'instrumental, aïlla els materials que no són d'un sol ús i elimina els residus, d'acord amb la normativa de seguretat i higiene.
  • És habitual que aquest/a tècnic/a disposi d'un catàleg amb dissenys propis, per ensenyar a la clientela diferents tipus de tatuatges i opcions de modificacions corporals atractives i originals.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE