Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Especialista en estètica post-traumàtica i reparadora

Coneix aquesta ocupació

Descripció

Professional de l'estètica especialitzat/da en assistir a persones que pateixen malalties que alteren el seu aspecte físic, a causa dels símptomes o dels tractaments. En coordinació amb metges/esses, psicòlegs/òlogues, informen als/les pacients de les conseqüències estètiques que patiran i de les millors formes per cuidar-se durant les etapes més crítiques.

Cal puntualitzar, però, i donat el fet que estem parlant de patologies greus o molt greus, que el/la pacient ha d'estar informat/da de les seqüeles o efectes secundaris o lesions temporals que patirà, per part de l'especialista mèdic que el tracta, el/la professional d'infermeria i de l'equip de psicòlegs de suport si cal. Aquesta especialitat també inclou els/les esteticistes que tracten i ajuden a recuperar els teixits amb cicatrius o cremades.

Tasques

 • Treballa la recuperació de teixits afectats per traumatismes o cremades, intentant minimitzar les seqüeles antiestètiques, com són les cicatrius produïdes per accidents laborals, domèstics, de trànsit, etc. Per fer això, realitza un diagnòstic i valoració prèvia, tenint en compte el tipus de pell, l'edat de la persona, el caire de la cicatriu, etc. Seguidament prepara un programa de treball, on s'inclouen productes d'aplicació tòpica per afavorir la regeneració, programes manuals de drenatge o massatges, aparatologia estètica, suplements nutricionals, maquillatges correctors, etc.
 • Als casos de malalts de càncer, l'esteticista fa un seguiment abans, durant i després dels tractaments contra la malaltia:
  Informa els/les pacients de les conseqüències estètiques que tindran, preparant-los per quan arribi el moment i planificant les millors solucions pels efectes secundaris.
  Durant els tractaments de quimioteràpia o radioteràpia, informa sobre el que és aconsellable i el que no, en quant a depilacions, tractaments de la pell, etc.
  Una vegada finalitzats, participa en la recuperació del cabell, del pèl que s'ha perdut, i fa de guia en la tornada als hàbits estètics habituals.
  Alguns dels serveis i solucions que es donen a les persones malaltes de càncer són programes facials, corporals, capil·lars, d'adaptació de perruques, manicura, pedicura, maquillatges reparadors, massatges i drenatges limfàtics, etc. Es fan com a resposta a problemes de sequedat, hiperpigmentació, irritacions cutànies, pèrdua total o parcial de cabell i pèl corporal, alteracions a les ungles, etc.
 • Pot impartir tallers de formació, per informar i aconsellar d'aquestes qüestions estètiques en associacions de pacients o en centres de salut, com hospitals, clíniques, etc.
 • En ocasions, treballa en departaments d'I+D, que desenvolupen cosmètics apropiats per l'estètica reparadora, busquen nous materials apropiats per fer pròtesis, perruques, etc.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE