Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la zelador/a s'encarrega de la vigilància i el trasllat de persones i/o instrumental dins un centre o institució sanitària. Aquest/a professional forma part de l'equip de professionals no sanitaris i realitza una tasca fonamental per garantir el bon funcionament del centre on treballa.

Concretament, vetlla pel manteniment de l'ordre general, prestant el seu suport en tasques auxiliars com trasllat de material sanitari (mostres, registres mèdics, equips específics), mobilització de persones ateses (amb lliteres, cadires de rodes o aparells d'elevació), el control de la sortida i entrada de persones que reben un tractament o familiars que les acompanyen i, en general, de qualsevol tipus de suport necessari per assegurar la correcta prestació dels serveis sanitaris. Així es tracta d'un/a professional amb tracte constant amb les persones usuàries i els seus familiars, però també en coordinació habitual amb l'equip de professionals sanitaris del centre (metges/esses, infermers/es i tècnics/ques auxiliars d'infermeria).

El/la zelador/a normalment és un perfil necessari en tots els centres sanitaris: hospitals, clíniques, consultoris mèdics i centres de salut públics i privats, i la seva participació en les tasques quotidianes és imprescindible.

Tasques

Guàrdia i vigilància
  • Realitza serveis de guàrdia i vigilància per controlar l'entrada i sortida de persones a les instal·lacions sanitàries i a les sales.
  • Assegura que les persones ateses i acompanyants utilitzin de manera correcta les instal·lacions i les sales habilitades.
  • Vetlla per l'ordre i el silenci general en l'equipament sanitari.
  • Informa el departament corresponent de possibles anomalies i desperfectes en les zones del recinte hospitalari, tant a les instal·lacions exteriors com interiors.
Trasllat de persones i/o material sanitari
  • Mobilitza a les persones ateses al centre, en el cas que es consideri necessari a través de diferents mètodes que poden incloure grues, cadires de rodes o lliteres.
  • Trasllada material sanitari de diversa índole seguint les indicacions de càrrecs superiors.
Altres tasques auxiliars
  • Dona suport a les tasques dels/de les auxiliars d'infermeria en l'atenció de persones i les seves necessitats bàsiques (higiene, alimentació, etc.)
  • Porta a terme altres tasques auxiliars que es considerin necessàries per al bon funcionament del centre de manera autònoma o en coordinació amb els diferents professionals sanitaris.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE