Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Netejador/a, Operari/ària de neteja, Auxiliar de neteja

Descripció

El/la tècnic/a de neteja de la llar s'ocupa de garantir un ambient net i agradable a les llars i equipaments on treballa, atenent especialment a l'ordre, la higiene i la salubritat d'aquests espais amb l'objectiu d'afavorir el benestar de la persona resident i minimitzar riscos d'infeccions o contagis.

Dins el camp de la neteja de domicilis, aquest/a professional pot treballar al domicili particular d'una persona i/o família. En aquest cas, les funcions concretes a realitzar s'acorden amb la persona de la llar i/o la seva família en cas que la persona estigui en situació de dependència. Igualment, aquest/a professional pot fer els serveis de neteja en el marc del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) treballant a través de l'empresa que gestiona el SAD.

Dins el camp dels equipaments, aquest/a tècnic/a acostuma a treballar per a una empresa externa de serveis, que fa la neteja dels esmentats equipaments. En aquest cas, s'ocupa de la neteja dels anomenats establiments col·lectius, com per exemple els vinculats al treball de cures (residències geriàtriques, centres de dia, llars-residències per a discapacitats, altres serveis d'atenció de llarga durada), centres docents (escoles, universitats, instituts), aeroports i equipaments de transport públic (estacions, andanes i vagons en el cas del ferrocarril o tren, per exemple), centres penitenciaris, equipaments culturals (biblioteques, centres cívics, museus), seus d'institucions públiques, hotels i oficines, entre altres.

Tasques

  • Porta a terme la neteja quotidiana de les parts que té assignades en l'establiment col·lectiu o en l'habitatge en la seva totalitat (escombrar, fregar terres, neteja de la pols, dels lavabos, cuina, finestres, etc.) pel manteniment en condicions acceptables d'higiene i salubritat.
  • Fa servir productes específics per cada tipus d'espai o material a netejar, fent especial incidència en l'ús de productes adients per desinfecció.
  • Organitza i manté en ordre els diferents elements i continguts de l'establiment o habitatge on desenvolupa la seva tasca, per aconseguir un ambient agradable i harmònic.
  • Elimina els residus i escombraries, seguint els protocols establerts en cada cas.
  • Controla l'estoc de productes i materials necessaris per fer la seva feina (sabó, escombres, filtres d'aspiradora...) i realitza a l'avançada les comandes, amb l'objectiu de garantir que les operacions de neteja puguin realitzar-se correctament.
  • Si l'empresa per la qual treballa ho requereix, porta un registre de les tasques realitzades.
  • En el cas de treballar en la neteja domèstica de llars amb persones dependents acostuma a netejar i ordenar el bany després de la higiene, la cuina després dels àpats o fer el llit després de llevar a la persona. Igualment, té cura de la roba, tant de la vestimenta de la pròpia persona com de la llenceria, encarregant-se de la neteja, planxa, ordre i col·locació dels llençols, cortines i altres peces de roba, sempre que sigui necessari.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE