Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Biòleg/òloga computacional

Descripció

La bioinformàtica és un camp de coneixement de caràcter interdisciplinari que s'ocupa de l'aplicació de la informàtica a la recopilació, emmagatzematge, organització, anàlisi i explotació d'informació relativa a dades biològiques o mèdiques. Es caracteritza per l'aplicació de tecnologies computacionals i de l'estadística a la gestió i anàlisi de dades d'origen biològic, i és el punt de confluència entre la informàtica, les ciències biomèdiques, la física i la química. En aquest sentit, la bioinformàtica dóna resposta a la necessitat de gestionar els grans volums de dades que generen noves tecnologies com la genòmica, la proteòmica o la metabolòmica, etc. mitjançant eines com el Big Data, entre d'altres.

Així doncs, el o la bioinformàtic/a aplica la informàtica i les tecnologies de la informació al processament de dades del camp de la biologia; la informàtica, els llenguatges de programació i les grans infraestructures computacionals són els pilars que fa servir aquest/a professional per recopilar, gestionar, emmagatzemar i analitzar les dades biològiques, desenvolupant algorismes o models matemàtics per extreure el màxim coneixement de les dades i aplicar-lo directament als reptes biològics o biomèdics. També utilitza aquestes eines i coneixements per a simular sistemes de naturalesa biològica, principalment en el nivell molecular.

Alguns dels professionals d'aquest camp provenen d'una formació biomèdica, mentre que d'altres s'especialitzen en eines computacionals. Els i les bioinformàtics/àtiques treballen en diferents camps de la ciència mèdica i de la salut, inclosos la biologia, la genètica, la proteòmica i els productes farmacèutics.

Tasques

 • Recopilar y modelizar datos para analizar fenómenos y acontecimientos biológicos: crear modelos matemáticos, desarrollar simulaciones dinámicas y realizar análisis de patrones de sistemas biológicos.
 • Igualmente, desarrolla algoritmos, programas informáticos, plataformas y software a medida para analizar datos biométricos.
 • Integrar y explotar una gran cantidad de datos y conocimiento procedentes de estudios experimentales y bases de datos o tecnologías afines (genómica, transcriptómica, proteómica, fisiología, etc.).
 • Aplicar los conocimientos matemáticos, los principios algorítmicos y las teorías computacionales para modelar y diseñar sistemas informáticos.
 • Aplicar modelos estadísticos e informáticos para resolver problemas en biología molecular, genómica, investigación médica y genética de poblaciones.
 • Desarrollar sistemas para recopilar datos: construcción de una metodología de encuesta, el diseño de un ensayo clínico para una nueva medicación o la programación de un modelo estadístico.
 • Realizar estudios de comprobación de la calidad de los modelos descritos mediante la comparación entre las simulaciones numéricas y los datos experimentales.
 • Desarrollar bases de datos para compilar grandes cantidades de información a partir de actividades como el perfil de expresión génica y la expresión de proteínas.
 • Creación de algoritmos de datos y software informático especializado para identificar y clasificar componentes de un sistema biológico, como por ejemplo secuencias de ADN y proteínas.
 • Supervisar otros científicos o científicas o su propio equipo de trabajo de técnicos y técnicas de laboratorio, manteniendo la documentación del laboratorio.
 • Estar al día de nuevas aproximaciones estadísticas y novedades en bioinformática.
 • Redactar artículos científicos para revistas de este sector y presentar resultados a conferencias científicas.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE