Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Investigador/a en cèl·lules mare

Descripció

Una cèl·lula mare o stem cell es defineix com una cèl·lula progenitora, autorenovable, capaç de regenerar un o més tipus cel·lulars diferenciats. Les cèl·lules mare són presents en la majoria dels teixits d'un individu adult (s'encarreguen de la renovació cel·lular o de la regeneració del teixit en cas de dany). Tot i que algunes d'aquestes cèl·lules mare adultes es poden diferenciar en més d'un tipus cel·lular, són les cèl·lules mare embrionàries (provinents d'un embrió de 4-5 dies), les que tenen la capacitat de formar tots els tipus cel·lulars d'un organisme adult. Aquestes cèl·lules es poden cultivar in vitro (en el laboratori) indefinidament, i es poden utilitzar per a la reparació de teixits danyats. També s'està fent recerca en la creació d'òrgans. Actualment, s'estan desenvolupant teràpies amb cèl·lules mare amb resultats prometedors, com en el cas del tractament de la leucèmia, diabetis i Parkinson.

El/la tècnic/a de cèl·lules mare treballa en l'àmbit de la recerca i és el/la responsable dels experiments preclínics que es fan amb cèl·lules mare, tant per augmentar el coneixement, com per preparar transplantaments. Treballa amb un equip d'investigadors/es dels camps de la medicina i la biologia, i la seva ocupació s'emmarca dins de la recerca de noves teràpies cel·lulars.

Tasques

Les tasques generalment associades a aquest perfil professional són:
  • Prepara protocols experimentals i realitza els assaigs d'acord amb les directrius de l'investigador/a principal o cap de departament.
  • Prepara i manté tot el material biològic: identifica i extreu cèl·lules mare d'animals d'experimentació (rates, ratolins, etc.); incuba les cèl·lules en els medis de cultius adients per incrementar-ne el nombre i quan cal les manipula genèticament; és a dir, introdueix canvis genètics mitjançant transfeccions (introducció de gens d'altres cèl·lules).
  • Desenvolupa mètodes de cirurgia i trasplantament en models animals (fase preclínica).
  • Redacta articles per a publicacions científiques.
  • Presenta projectes a organismes i entitats on sol·licita fons per a la recerca.
  • Forma nous tècnics/ques del seu equip.
  • Assisteix a conferències i a actes internacionals, on presenta les seves recerques.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE