Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Dissenyador/a d'espais escènics; Dissenyador/a d'escenografìes

Descripció

L'escenògraf/a o dissenyador/a d'espais escènics dissenya i realitza les escenes que formen part d'una representació teatral o qualsevol altre esdeveniment en viu o enregistrat, que requereixi la creació d'un espai amb una ambientació o clima determinats.

Aquestes escenes les definirà arquitectònicament amb els decorats, el mobiliari, la il·luminació que correspon, els efectes visuals, etc.

Exemples clars on s'utilitza escenografia poden ser, a part del teatre, una desfilada de moda, una sèrie televisiva, un anunci, un espectacle al carrer, el llençament d'un nou producte, un acte de relacions públiques, etc.

L'escenògraf/a té una formació que li permet en alguns casos desenvolupar, a més a més, tasques de figurinista i il·luminador/a.

Tasques

 • Analitza l'obra o esdeveniment a escenificar i realitza una recerca.
  A partir de les pautes marcades pel/per la director/a, l'escenògraf/a estudia l'obra o esdeveniment que ha d'escenificar, es documenta, i es planteja quins són els actes o parts que hauran de tenir escenografies diferents o variacions. Haurà de tenir clara la naturalesa de l'espectacle, els personatges- actors, els requisits de mobilitat i espai, la decoració, l'ambientació en general, i quin tipus d'il·luminació s'haurà de treballar, així com també el vestuari.
 • Dissenya les escenografies de l'esdeveniment i les parts principals.
  Realitza gràficament una proposta de l'escenografia, ja sigui per ordinador en 3D o a través de maquetes volumètriques. Un cop aprovada la idea o avantprojecte, desenvolupa el projecte amb tot detall, fins al disseny del mobiliari si escau, amb la finalitat de poder passar a la fase de producció.
 • Coordina i gestiona la realització dels diferents decorats.
  S'encarrega de supervisar la realització correcta de l'escena o escenes, que s'acostuma a subcontractar externament a diversos especialistes.
 • Col·labora estretament amb el/la figurinista i il·luminador/a d'escena.
  Col·labora amb el o la figurinista per cercar una coherència estètica i ambiental adient, així com amb l'il·luminador/a que ha de desenvolupar l'ambient de llum requerit per l'escenografia.
 • Gestiona l'escenificació.
  Aquesta és la part més rellevant de la seva feina: la posada en escena real amb totes les persones involucrades, la prova prèvia per validar el projecte d'escenografia. En aquesta escenificació s'impliquen tots/es els/les professionals de l'espectacle: actors i actrius, vestuari definitiu, il·luminació, so, etc.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE