Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/La tècnic/a d'imatge i so és la persona experta en el condicionament de recintes on tenen lloc esdeveniments o gravacions relacionats amb el món audiovisual, com poden ser: cadenes de televisió, emissores de ràdio, estudis de doblatge o gravació, actes culturals (espectacles, concerts o festivals), o comercials (congressos, presentacions i fires), entre d'altres.

Concretament, treballa en l'enregistrament i el tractament del senyal visual i sonora mitjançant el control dels sistemes de gravació (micròfons i càmeres), per exemple durant la producció i gravació de programes en platós o estudis. Aquest/a professional és també responsable de la qualitat del senyal gravat (imatge, veu o música) i per això tracta, equalitza i perfecciona aquest senyal per corregir possibles distorsions, per exemple en la gravació d'una falca publicitària dins un estudi de so. Per últim, s'encarrega de la correcta reproducció de vídeo i àudio als diferents esdeveniments pels quals treballa, i ho fa mitjançant una configuració adequada dels equips (pantalles, altaveus i connexions), i tenint en compte aspectes com l'acústica o la il·luminació de l'espai, o altres factors que puguin influir en la seva correcta captació i transmissió.

Tasques

  • Estudia l'espai i planteja el condicionament de les instal·lacions de producció audiovisual. En funció de l'espai on treballa (estudi, plató, concert, espectacle, etc.) haurà de conèixer i aplicar determinades tècniques i protocols perquè aquest condicionament sigui òptim.
  • Supervisa l'enregistrament i el tractament del senyal sonor i visual, tenint en compte la compressió, l'equalització i els efectes i es responsabilitza de la qualitat acústica i visual de la reproducció.
  • Modula, transforma, tracta i perfecciona el senyal de vídeo i so, utilitzant les controladores i els programes informàtics pertinents.
  • Edita, retoca i millora els sons de cadascuna de les pistes (de vegades en el propi directe i altres treballant-ho prèviament en estudi).
  • Es responsabilitza dels equips i del seu correcte funcionament. S'encarrega del manteniment i la reparació si detecta avaries.
  • Quan treballa amb l'àudio, pot enregistrar sons i crear efectes per afegir-los posteriorment al projecte de destí (gravació, pel·lícula, o programa). En aquest cas, també integra totes les fonts sonores a la mescla final (veus, música, efectes) perquè sonin amb la intensitat adequada.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE