Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

Es denomina periodista als i les professionals dels mitjans de comunicació que, tot respectant els preceptes ètics i el marc legal, busca, recopila, tracta, elabora, presenta, difon i/o gestiona informació d'actualitat sobre diversos temes i per a diferents suports. És una figura polivalent que es pot trobar a qualsevol mitjà, a la premsa, la ràdio, la televisió, les agències, els gabinets de comunicació i els diaris digitals. Igualment, poden treballar per compte propi (freelance).

Atenent als àmbits o matèries del periodisme que realitzi, podem diferenciar entre: mediàtica (quan s'està al servei de varis mitjans o plataformes), temàtica (quan es cuida de continguts referits a diferents seccions o àrees), i tecnològica (quan comporta l'ús d'instrumental vinculat a diverses etapes de la producció informativa) i digital (quan està adreçat a internet, és multimèdia i inclou formes d'interactivitat). En aquest últim cas el/la periodista també pot exercir de moderador/a de xats o converses online, establint prioritat entre internautes i facilitant que la informació flueixi.

Tasques

La funció bàsica del periodisme és abastir de continguts els mitjans de comunicació tradicionals o digitals. És habitual que sobre la figura de periodista s'hi concentrin diverses tasques, des de l'obtenció de dades fins a la gestió dels comentaris de l'audiència, tot passant per l'elaboració de la informació i l'enriquiment amb recursos multimèdia. Concretament:
  • Detectar el potencial informatiu en fets recents per als mitjans, i decidir quins canals o formats són els idonis per a cada informació, i saber quins recursos reclama (text, so, fotografia, vídeo, infografia, etc.).
  • Documentar-se adequadament per desenvolupar la feina posterior a la xarxa i obtenir les dades necessàries per a la informació, preferentment anant més enllà del material disponible a la web, per exemple, a través de l'observació directa, de les entrevistes, etc.
  • Jerarquitzar i organitzar el material obtingut, tenint en compte el mitjà de destí.
  • Presentar i difondre de manera correcta, clara i interessant la informació d'acord amb les normes bàsiques periodístiques i fer el seguiment oportú, tant a través de continuacions informatives (altres peces que complementin el tema en qüestió), com mitjançant la gestió dels comentaris i altres aportacions del públic.
  • Si és tracta de periodisme digital també pot coordinar i moderar xats.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE