Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Afinador/a de piano, tècnic/a de pianos, tècnic/a afinador/a

Descripció

L'afinador/a treballa al món de la música, tenint cura dels instruments i ajustant-los perquè reprodueixin el to just, quelcom essencial per a garantir una sonoritat òptima. Ara bé, aquesta figura tradicionalment s'ha centrat en els aparells de corda i, particularment, en el piano, atès que els instruments de corda són més proclius a desafinar-se i que el piano és un instrument d'especial complexitat, ja que té 220 cordes per a 88 tecles.

En tractar-se d'instruments delicats, cal tenir en compte que la humitat, les variacions de temperatura, els trasllats, el pas del temps i l'ús continuat poden provocar la pèrdua de la sonoritat que és pròpia. Senzillament, és normal que els instruments desafinin ràpidament, de manera que cal afinar-los regularment.

A un/a afinador/a professional, afinar pianos correctament li pot suposar diversos anys de pràctica i de treball amb les millors eines. Els utensilis més habituals que fa servir són: un afinador electrònic, un diapasó de La A4 a 440 Hz, una taula de freqüències i de tons de batiment, un afinador amb un connector i diàmetre que es correspongui amb les clavilles del piano (de forma quadrada, rectangular o d'estrella), una clau estàndard amb boca d'estrella (en general del núm. 2), falques de plàstic o de feltre per bloquejar les cordes mentre s'afina la tercera d'una mateixa nota, pinces de plàstic per apagar les cordes agudes i una bona font de llum per il·luminar les zones més fosques de l'interior del piano.

Així, l'ocupació d'afinador/a es considera un ofici artesà perquè combina una habilitat natural per captar el to musical incorrecte d'un instrument, però també el coneixement tècnic per procedir a afinar-lo. Aquest professional pot treballar tant al taller, com al domicili de la persona client o fins i tot a sales de concerts i auditoris preparant els instruments prèviament a les representacions.

Tasques

Prèviament a l'afinació
  • Coneix i domina els intervals de les notes i la teoria (acords majors i menors, la tercera menor, la tercera major, la cinquena justa, entre altres).
  • Prepara i posa a punt les eines necessàries per a l'afinació i comprova el seu correcte funcionament.
  • Realitza atenció a la persona client i explora la seva demanda i preferències d'afinació.
Procediment durant l'afinació
  • En la tasca d'afinació, ha de tenir cura de no deteriorar les clavilles i el mecanisme. Cal procedir amb molta cura perquè totes les peces del mecanisme són molt petites i delicades.
  • Col·loca dues falques o una pinça de plàstic per apagar les cordes adjacents i comença afinant el La central de l'instrument, el La 440.
  • Evita trepitjar el pedal del piano per fer l'afinació, atès que seria impossible afinar mesclant els diferents sons.
  • Manega la clau d'afinar de manera molt precisa i suau.
  • Passa a l'octava superior i després a la vuitena inferior. Compara les vuitenes afinades i afina d'oïda la resta d'octaves.
  • Fa servir l'afinador electrònic com a un suport més a l'hora d'afinar, però el que marqui l'aparell mai és determinant, perquè el procés d'afinació no és un procediment matemàtic.
  • S'encarrega de la correcta entonació de l'instrument i realitza les regulacions pertinents.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE