Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la DJ selecciona i mescla música pregravada per a diferents tipus d'audiències. La seva feina va molt més que reproduir música, són responsables de fer una selecció musical adient, de punxar les peces seleccionades quadrant tempo i durada i fins i tot, en alguns casos, de crear ritmes i melodies en directe. Aquest/a professional treballa amb diversos formats (vinil, CDs o arxius digitals) i una gran varietat d'equipament (tocadiscs, auriculars, mescladores, controladores, micròfons i amplificadors).

L'objectiu últim del/de la DJ és crear un ambient agradable per a l'audiència i l'esdeveniment en què participa, ja sigui a un club, una festa privada, la ràdio, etc. És habitual que els/les DJs s'especialitzin en un estil de música concret i part de la seva feina és descobrir novetats d'aquest estil i estar al dia de les tendències musicals relacionades, per tal d'oferir una experiència més gratificant i contribuir a l'ampliació de la cultura musical del seu públic.

A vegades el/la DJ també pot encarregar-se de mesclar seqüències de vídeo, en sincronia amb la base musical, per tal de crear un espectacle audiovisual harmònic. En aquests casos realitza funcions de VJ (vídeo-jockey).

Tasques

Prepara la sessió
  • Defineix amb la productora el tipus de sessió (públic assistent, preferències, durada i estil).
  • Partint d'aquestes indicacions, selecciona entre el seu repertori les peces que utilitzarà (música i/o seqüències de vídeo) i les organitza per localitzar-les més fàcilment durant la sessió.
  • Defineix com farà les mescles i preveu possibles combinacions i ordre de les peces.
  • Pot preparar seqüències pròpies que puguin ser-li útils per la sessió, alterant i modificant clips o temes originals.
  • En alguns casos, quan arriba a l'espai on tindrà lloc la sessió, s'encarrega de preparar els equips de cabina o de projecció i pantalles.

Executa la sessió
  • Escull, reprodueix i mescla peces musicals i/o visuals, tenint en compte la resposta del públic.
  • Sincronitza, quadrant el tempo i el ritme, les diferents peces per tal de controlar les transicions musicals. Aquesta tasca pot ser automatitzada informàticament o fer-se de manera manual, en funció de l'habilitat del/de la DJ.
  • Equalitza i controla els diferents paràmetres del so i el visual per aconseguir un resultat més atractiu o impactant.
  • En alguns casos, manipula els temes en directe, utilitzant samplers, afegint efectes, etc.
  • Si treballa a la ràdio o fent animació de festes, fa servir el micròfon i manté converses per tal de dinamitzar el programa o l'esdeveniment.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE