Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la dissenyador/a d'exhibicions i espais d'art planifica, dissenya i supervisa la construcció i instal·lació de projectes d'intervenció espacial, temporals o permanents que poden tenir una finalitat comercial o artística.

A més dels coneixements tècnics apropiats, aquest/a professional ha de disposar també d'aptituds creatives, ja que la seva feina va dirigida a aconseguir uns objectes a vegades artístics o decoratius, que s'han de presentar al públic de manera atractiva, a vegades museogràfics i de comunicació, que han de facilitar als i les visitants la comprensió dels continguts de l'exposició.

La varietat d'espais en els quals treballa -urbans, museus, galeries d'art, etc.- i l'heterogeneïtat dels projectes que executa -exposicions temporals, muntatges museogràfics permanents, esdeveniments puntuals amb escenificació espacial- li exigeixen una gran polivalència.

Tasques

Analitza les necessitats i planifica l'espai expositiu
 • Determina les necessitats amb la clientela atenent al tipus de producció (expositor, estand, espectacle) i durada de l'espai o instal·lació.
 • Segons la informació recollida, realitza una investigació per determinar les característiques ideals del disseny (dimensions, forma, localització, pes, materials, cost, seguretat, processos, simplicitat en el muntatge) i prepara els esbossos i dissenys preliminars.
 • Planifica el volum de públic, el recorregut i el ritme de trànsit pels espais, considerant els continguts a exposar i els coneixements i les emocions que es vol transmetre al públic.

Dissenya l'espai
 • Dissenya l'espai i l'estructura, definint el tipus de mobiliari, materials, textures, colors i il·luminació idónea, utilitzant tècniques comunicatives diverses (textos, gràfics, arquitectures, pantalles, etc.) per delimitar els espais.
 • Desenvolupa els dissenys en plànols i esquemes a través de programes informàtics, de simulació o mitjançant la construcció de maquetes.
 • Presenta els dissenys a la clientela i, si és necessari, els adapta a necessitats, gustos, pressupost o altres tipus de restriccions.

Intervé en la producció i instal·lació
 • Defineix amb detall el procés de construcció i les especificacions dels materials, etc.
 • Dirigeix els treballs de muntatge i supervisa la feina dels industrials que hi intervenen, atenent a les modificacions puntuals que puguin presentar-se. En alguns casos, contracta la construcció de les estructures a empreses especialitzades i en supervisa la instal·lació.
 • Col·labora en els acabats i en la decoració de la instal·lació de les estructures i dels espais efímers.

Té en compte les necessitats de conservació i de seguretat i les tendències al disseny d'espais d'art
 • Treballa en col·laboració amb els/les conservadors/es de museus i de les obres exposades per garantir la seguretat i conservació.
 • Està al dia de les novetats científiques i tecnològiques que es produeixen en els camps de la il·luminació, seguretat i climatització.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE