Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la tècnic/a de seguretat de circ disposa de coneixements específics entorn els riscos, la reglamentació i els coneixements tècnics que demanden els números de circ. En els darrers anys el circ ha augmentat el nivell d'espectacularitat i complexitat dels seus espectacles, el que deriva en la necessitat d'incorporar més coneixement als números de circ per a garantir-ne la seva seguretat. En aquest sentit, prenen rellevància tant el càlcul de seguretat en les estructures, com formar els actors i actrius de circ en nocions bàsiques de seguretat. Els espectacles i els i les artistes de circ -principalment en les especialitats acrobàtiques- requereixen cada vegada més de persones especialitzades capaces de concebre, instal·lar i fer funcionar els diferents aparells i equipaments de seguretat.

Així, doncs, el o la tècnica de seguretat de circ és la persona que s'encarrega d'instal·lar, testar, supervisar i si s'escau formar en les diferents tècniques per a realitzar nusos, en les tècniques d'amarratge i de protecció contra les caigudes, en l'accés en alçada (progressió vertical en corda), la suspensió i el reforç d'estructures i dispositius, entre altres. També disposa del coneixement tècnic entorn l'equilibri de forces, els aparells de compressió, tracció, flexió, torsió, vinclament, angles de fixació, efectes de politja, factors associats a les caigudes i l'absorció de xocs, entre altres nocions sobre els equipaments específics del circ.

Tasques

  • Instal·la els dipositius de circ i assegura les estructures (trapezis, cordes, teles, cintes aèries).
  • Instal·la els accessoris d'instal·lació (cordes, cables...) i assegura els aparells acrobàtics, així com també corretges, tensors, politges, mosquetons, etc.
  • Utilitza les tècniques de protecció per evitar les caigudes en alçada.
  • Coneix els fenòmens físics relacionats amb aquests aparells, equilibris de forces, angles de tracció, accions dinàmiques i absorció de caigudes.
  • S'ocupa del muntatge i desmuntatge de les estructures de seguretat en els diversos espais que acullen els espectacles.
  • Gestiona els equipaments de seguretat (arnesos contra les caigudes, calçat, cascs, etc.).

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE