Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Expert/a en Interfícies d'usuari, Dissenyador/a d'interfície, UI Designer, Interface Designer, Visual UI Designer

Descripció

El disseny UI (interfície d'usuari o User Interface en anglès) és una pràctica purament digital que considera tots els elements visuals i interactius d'una interfície: gama cromàtica, tipografia, formes, composició i espaiat, botons, icones i fotografies. L'objectiu d'aquest disseny és ajudar a guiar a les persones usuàries visualment per crear una experiència intuïtiva i àgil. Sovint cal tenir especial cura en que els dissenys segueixin principis d'adaptabilitat, usabilitat i accessibilitat recomanats per garantir que tothom hi podrà accedir i visualitzar-los correctament. A més, una bona interfície ha de ser coherent amb els valors i la identitat gràfica d'una marca, reforçant-los amb un disseny que s'hi avingui i sigui estèticament agradable.

El/la tècnic/a en UI defineix i implementa elements gràfics visualment atractius per enriquir la interacció entre les persones amb les màquines o productes digitals (webs, apps, videojocs..). És responsable de totes les etapes del disseny de la interfície, des de la conceptualització d'idees que aportin senzillesa, robustesa i facilitat d'ús, fins al lliurament de tota la documentació tècnica a l'equip de desenvolupament o programació. Un perfil ideal hauria de tenir bon ull pel disseny i ser capaç de traduir requeriments en fluxos d'interacció i interfícies d'usuari agradables, atractives, intuïtives i funcionals.

Aquest/a professional es coordina habitualment amb l'expert/a en UX (User Experience) per desenvolupar prototips i maquetes (wireframes i mockups) que permetin definir el disseny visual definitiu de l'aplicació. Per aquest motiu, sovint el mercat de treball demana un/a sol/a professional expert/a en UI i UX.

Tasques

  • Entendre les especificacions del producte, els reptes i necessitats de les persones usuàries potencials i la informació recollida en diversos informes (generats pels departaments i/o responsables de màrqueting, els experts/es en l'usuari, etc) per idear una interfície gràficament clara, coherent i atractiva.
  • Conceptualitzar nous esbossos i dissenyar els prototips de la interfície gràfica (GUI, de Graphical User Interface), és a dir, l'aspecte final amb el qual interaccionarà l'usuariat.
  • Realitza simulacions per centrar-se en la millora de la interfície de l'usuari i avaluar l'eficiència dels diferents components.
  • Testeja la usabilitat per garantir l'accessibilitat de les aplicacions i la visualització correcta des de diferents sistemes operatius (utilitzant tècniques de recorregut cognitiu, avaluació heurística, simulació en conjunt, etc.).
  • Comprèn i elabora conclusions a partir els resultats dels test d'usabilitat i el tipus de persona usuària definida per crear nous prototips en la direcció adequada.
  • Treballa amb els/les professionals d'UX i responsables de màrqueting per tal d'aconseguir dissenys visualment atractius i coherents amb la marca del negoci que permetin promocionar el producte.
  • Revisa i actualitza els dissenys també un cop ja s'han llançat al mercat, a partir dels testeigs i el feedback rebut per l'usuariat.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE