Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la videoartista explora els recursos i mitjans propis de la imatge i el so, per tal de crear productes artístics en format audiovisual, com a mitjà d'expressió individual o col·lectiu. El seu objectiu és crear productes a través del vídeo i l'àudio, amb major o menor grau de manipulació, amb finalitats artístiques i sense regir-se per les convencions d'altres continguts audiovisuals per cine, tv o publicitat. Així, aquests/es professionals no necessàriament realitzen les seves peces en base a actors o actrius, diàlegs o línies argumentals, sinó que exploren les aplicacions alternatives del format audiovisual, generant noves narratives caracteritzades per una dinàmica visual més trencadora experimentalment i/o conceptualment.

Durant el procés creatiu, el/la videoartista haurà de resoldre diferents rols o bé acompanyar-se d'un equip de professionals qualificat per portar a terme les diferents fases: el rodatge d'imatges, la captura o el disseny del so, el muntatge i l'edició i tot el referent a la postproducció, que pot incorporar també efectes especials.

El videoart s'ha convertit en una eina d'ús habitual en àmbits artístics com les arts visuals, les arts escèniques i també dins de la música i el cinema. És una disciplina que ofereix diferents possibilitats i formats: des d'instal·lacions de vídeo, videoescultures, videoambients o videocreació. Aquests productes es poden trobar digitalment, però també exposats a espais dedicats a l'art i la comunicació com: galeries d'art, museus, centres culturals, biblioteques, biennals, espais oberts i públics o bé pot formar part d'un espectacle, com seria el cas de les performances.

Tasques

  • Concep la peça de videoart, sigui un encàrrec amb uns requisits determinats o un projecte propi.
  • Escull la tècnica audiovisual i defineix el procés creatiu.
  • Defineix l'espai i format on serà consumit el producte i crea el disseny més adequat tenint en compte la seva exhibició: pantalla de cine, ubicació especifica, museu, instal·lació, internet, etc.
  • Planifica el projecte i plasma les idees i requisits tècnics a un guió audiovisual.
  • Reuneix les imatges a utilitzar, a través de mitjans digitals i/o analògics (videoprojeccions, mapping, captura de càmera, imatges d'arxiu), segons la perspectiva d'expressió artística definida al projecte.
  • Dissenya l'àudio de la peça i l'implementa. En funció de l'experiència sonora que es vulgui projectar es podrà incloure música, àudio síncron amb el vídeo, captures d'àudio o diàlegs, so d'arxiu o fins i tot no incloure cap àudio.
  • Edita la peça, experimentant amb el llenguatge audiovisual, cercant els límits tècnics del mitjà i transformant-les a través de diferents tècniques. Aquesta edició també pot incloure la implementació d'efectes visuals específics.
  • En funció de la grandària i característiques de la peça, contactarà amb diferents professionals que participaran a cadascuna de les fases: producció, rodatge o postproducció.
  • Quan té un equip a càrrec (càmera, editor/a de vídeos, especialistes de so, muntadors/es d'instal·lacions, especialistes en efectes especials, etc.), els dirigeix i els coordina per garantir que la peça es du a terme de manera eficaç i segons la seva visió.
  • Col·labora en projectes artístics multidisciplinars que incorporen el videoart com a expressió.
  • Experimenta amb el llenguatge audiovisual, per crear noves narratives que intervinguin conceptualment en diferents àrees artístiques: dansa, teatre, performance, espectacles en viu, galeries d'art, instal·lacions en museus, exposicions en centres culturals, festivals, espais oberts (mappings, projeccions a gran escala, etc.) o bé pot formar part d'un espectacle de música, de circ o de cinema.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE