Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la director/a d'orquestra és el/la professional encarregat/da d'equilibrar i millorar els resultats musicals d'una formació musical en un context orquestral. Per a exercir la direcció de l'orquestra cal tenir la capacitat d'unir un grup de músics en una mateixa intenció sonora que expressarà sentiments i emocions a través de la interpretació musical que en faci el o la director/a.

En l'acte de dirigir l'orquestra s'expressa la personalitat interpretativa de la direcció de l'orquestra, per tant, si bé les funcions de cada director/a són les mateixes, la forma en què les executen fa que cada director/a sigui diferent i aporti la seva personalitat. Aquesta interpretació personal de cada obra és possible perquè en les composicions musicals s¿utilitzen termes que es presten a diferents graus d'ambigüitat, i per això són subjectes a la interpretació del o de la directora.

La direcció d'orquestra requereix uns coneixements que es poden dividir en tres grans apartats. En primer lloc, l'estudi pràctic i teòric d'una tècnica gestual adequada. El gest és el que fa reconèixer físicament i en primer lloc l'exercici de la direcció i és una representació del discurs intern de la música. En segon lloc, l'estudi i el coneixement del que s'ha de dirigir, és a dir, de la partitura, de la pròpia composició musical que ha fet el/la compositor/a. En tercer lloc, l'estudi i el coneixement de la formació que s'ha de dirigir (orquestra, cor, banda, etc.), és a dir, de la font sonora.

En definitiva, el/la director/a d'orquestra -sigui d'orquestra simfònica, filharmònica, cor o grup de cambra- dirigeix, unifica, assaja, guia, interpreta, es responsabilitza, lidera i expressa la música a tocar per l'orquestra.

Tasques

  • Dirigeix un conjunt orquestral en una audició o concert. Ajuda als intèrprets a donar inici, a mantenir el temps i el ritme d'una peça musical.
  • Porta a terme la seva missió fent que el conjunt dels instrument de l'orquestra transmeti el més fidelment possible allò que el compositor volia expressar. El/la Director/a és la figura d'autoritat, és a dir, qui ha de coordinar tota l'orquestra.
  • Escolta i reacciona per equilibrar el so que produeix l'orquestra, porta el tempo, indica l'entrada de cada instrument, marca els accents dinàmics i agògics i duu a terme qualsevol altra instrucció rellevant deixada a la partitura pel compositor/ora.
  • Utilitzar les mans i/o la batuta per comunicar-se amb els músics com a element de direcció i com a expressivitat física per transmetre la seva interpretació -amb moviments, mirades, i fins i tot amb tot el cos- als músics i a l'audiència. Imprimeix el seu caràcter a la interpretació, representant-la, i és responsable de vetllar per una conjunció interpretativa dins l'orquestra. Amb la seva personalitat, també defineixen l'estil i el caràcter de tota l'orquestra i de les seves interpretacions musicals.
  • S'encarrega d'organitzar i planejar els assajos i de triar el repertori i l'ordre en què aquest serà tocat, unificant la idea musical.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE