Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Fabricant d'instruments de corda, Reparador/a d'instruments de corda, Violer/a, Luthier

Descripció

La lutieria és l'art de construir i vendre instruments musicals de corda, com violins, violes, violoncels, guitarres o llaüts (en francès luth, d'on prové la paraula). Aquesta professió compta amb segles de trajectòria en la qual convergeixen diferents disciplines: l'acústica (musical, física i arquitectònica), la història de la música, els mètodes de construcció, la millora i desenvolupament d'instruments i les innovacions en mecanismes, accessoris i materials que n'optimitzin el rendiment i resultat sonor.

El/la lutier és la persona que fabrica, repara o restaura instruments de corda de manera artesanal. Els seus serveis són requerits per professionals de la música que amb el temps, els factors ambientals i l'ús general veuen com al seu instrument perd la forma, es desajusta la tensió de les cordes o apareixen esquerdes i cops. Aquest/a artesà/ana s'encarregarà de netejar, segellar, reparar, polir i protegir instruments que passen per aquest tipus de desgast, per tal de mantenir-los en excel·lents condicions d'execució.

Pel seu nivell de complexitat, en la majoria dels casos, un/a lutier s'especialitzarà en la fabricació o reparació d'un sol instrument o en tot cas una família d'instruments ja siguin de corda polsada (guitarra clàssica, acústica, flamenca, ukelele, llaüt, arpa etc.) o bé de corda fregada (violí, viola, violoncel, contrabaix).

Tasques

  • Construeix instruments musicals fets a mà partint de zero.
  • Repara o restaura instruments danyats o deteriorats.
  • Esbossa i dissenya propostes per a nous models o reparacions d'instruments.
  • Les contrasta amb la clientela per convenir el disseny desitjat.
  • Investiga i escull els materials apropiats requerits pel procés de fabricació i reparació.
  • Ajusta parts de l'instrument.
  • Estima i fa un balanç financer adaptat als costos de producció i reparació en cada cas.
  • Al llarg de la seva trajectòria professional, sovint ensenya i instrueix aprenents i aprenentes.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE