Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Maquillador/a d'efectes especials

Descripció

És el/la professional del maquillatge especialitzat en la creació d'efectes especials a la cara i el cos d'un model, per modificar el seu aspecte original i fer-lo assemblar als personatges desitjats. El maquillatge d'efectes especials s'utilitza normalment en la creació de temàtica fantàstica, o per recrear certs efectes sobre la pell, com ferides, cicatrius, malformacions, etc. També s'aplica en la caracterització d'actors i en la creació de personatges animatrònics o efectes visuals.

Tasques

 • Idea i concep la caracterització del subjecte en qüestió, determinant les característiques físiques que s'han d'aconseguir.
 • Si es tracta d'un encàrrec ja preconcebut, defineix quin serà el millor procés de caracterització, decidint quines operacions tècniques es realitzaran.
 • Decideix quin tipus de materials seran els més adequats per la consecució del treball i realitza la comanda als distribuïdors pertinents (alguns productes professionals de maquillatge VFX són difícils de trobar a Espanya).
 • Si el treball s'ha de realitzar en equip, organitza i distribueix les tasques i funcions a cada fase del treball.
 • Fabrica elements de caracterització mitjançant la creació de pròtesis i processos de modelatge. Amb aquesta finalitat, pren les mides i obté motlles del subjecte al qual s'ha de caracteritzar. Després d'obtenir els positius d'aquests motlles, i mitjançant tècniques de modelatge, realitza el fictici que es col·locarà; per exemple, orelles d'elf, mans deformades, dentadures postisses, etc.
 • Si no és necessari treballar amb pròtesis, utilitza aplics de diferents materials (espuma de làtex, gelatina, silicona) per integrar-los posteriorment al cos o rostre del model.
 • Amb les pròtesis i aplics ja treballats i col·locats, aplica les tècniques més convenients per integrar tots els elements sota un maquillatge unitari. Utilitza, per exemple, tècniques d'aerògraf.
 • Fotografia convenientment les creacions per mostrar les condicions idònies d'il·luminació amb què s'ha de presentar el treball VFX.
 • Un cop al set, manipula les seves creacions (normalment realitzades amb anterioritat al taller), les adapta als actors i supervisa i assisteix qualsevol incidència del rodatge/actuació.
 • Assessora el/la model sobre la millor manera de mantenir i preservar el maquillatge.
 • Dissenya i construeix personatges animatrònics, que poden ser manipulats mitjançant un control remot o informàtic. Aquesta solució és convenient quan, per les característiques del personatge que es vol aconseguir, el maquillatge per sí mateix no serveix per donar la credibilitat necessària. També s'utilitzen per crear personatges que un actor/actriu no pot interpretar.
 • Un cop acabada la feina, retira el maquillatge i les pròtesis, netejant els residus sense causar perjudicis ni seqüeles al model.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE