Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Realitzador/a

Descripció

El/la director/a o realitzador/a és responsable de les decisions creatives d'una producció audiovisual: interpreta el guió, escull el repartiment en base a la proposta del/de la productor/a, transmet els conceptes clau a l'equip de disseny d'escenari i de vestuari, dirigeix tant els/les actors/actrius com l'equip tècnic, i aprova el disseny de tots els elements d'una producció (vestuari, música, coreografia, fotografia, etc.)

Quan un/a realitzador/a treballa en cinema, ha de conèixer les possibilitats i limitacions que ofereix la tecnologia de filmació. Aquest tipus de realitzadors/es no només dirigeixen produccions per al cine sinó també per a la televisió o per a d'altres mitjans de difusió audiovisual.

Tasques

 • Es responsabilitza de la producció d'una pel·lícula en termes artístics.
  Fa el seguiment, valida i interpreta el guió de la pel·lícula o de la producció audiovisual.
  Transmet els conceptes que vol veure en pantalla als equips de vestuari, maquillatge, fotografia, efectes visuals, so, etc.
  Un cop els equips implicats han realitzat les seves propostes, aprova tots els elements que formaran part d'aquesta producció.
 • Supervisa el guió i el prepara per al rodatge.
  Decideix com transmetrà la història explicada al guió en la seva producció.
  Defineix com es filmaran les escenes previstes al guió.
  Supervisa i prepara amb els equips tècnics tot allò que "envoltarà" el que explica el guió (platós, escenografia, etc.).
 • Determina, juntament amb el/la productor/a, els actors, actrius i l'equip creatiu i tècnic.
  Tria el repartiment de la producció o bé a través de càstings o proposant ofertes directes en el cas de grans produccions amb actors i actrius de prestigi.
  Proposa l'equip creatiu i tècnic que realitzarà sota les seves ordres la producció. El nombre de persones implicades en aquest procés serà més o menys gran en funció del pressupost amb què compti la producció.
 • Dirigeix l'equip tècnic i l'artístic.
  Dirigeix la interpretació dels/de les actors/es i la modela fins que sigui l'adequada per a la producció.
  Dirigeix la feina de l'equip tècnic en tots els estadis: abans de la creació, en el procés de creació, durant el rodatge (càmeres, llums, etc.) i en el procés de postproducció. Això li permet controlar la globalitat del projecte. En aquesta tasca ja es comença a notar la diferència entre treballar en tecnologia digital o no fer-ho, ja que la feina de l'equip tècnic serà força diferent de la d'un equip audiovisual tradicional.
 • Edita la pel·lícula.
  Juntament amb l'editor/a, tria d'entre tot el material filmat al rodatge, les escenes més significatives i que explicaran la història segons la seva idea inicial.
  Participa en el muntatge de tot aquest material.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE