Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Descripció

El/la guionista és la persona que s'encarrega de crear continguts audiovisuals i plasmar aquests continguts a través de l'escriptura del guió. Entre les funcions d'aquesta ocupació hi trobem imaginar i descriure personatges, trames, escenaris i situacions, dissenyar diàlegs i en definitiva, crear un contingut atractiu per productes audiovisuals.

La feina de guionista requereix ampli domini de tècniques d'escriptura i un coneixement profund del llenguatge audiovisual, per tal de poder assolir l'objectiu bàsic de: organitzar narrativament en un guió (a través d'escenes, descripcions, accions, diàlegs i anotacions) un contingut que ha de ser produït, filmat i emès audiovisualment.

Aquest/a professional crea i confecciona guions per pel·lícules o curtmetratges, documentals, sèries de televisió, programes de ràdio o televisió, anuncis publicitaris, obres de teatre i musicals. Com a guionista, pot treballar a diferents tipus d'empreses del sector audiovisual., com canals i empreses de televisió o ràdio, companyies de producció cinematogràfica i/o teatral i grans empreses de publicitat.

Tasques

Les principals tasques associades al perfil de guionista són:
  • Investigació de les característiques del públic al qui es dirigirà el programa i els continguts del tema que utilitzarà en el guió.
  • Anàlisi dels requisits i peticions de producció (en cas d'encàrrec) per a la construcció d'un relat audiovisual.
  • Detectar el potencial narratiu de les diferents fonts que es poden fer servir a l'escriptura audiovisual i plantejar possibilitats d'adaptació.
  • Realització de l'estructura del guió, escaleta o sinopsi.
  • Redacció de continguts audiovisuals en general: construcció de narracions i relats pel cinema, televisió o la publicitat.
  • Realitzar els canvis necessaris en el guió a partir d'aquests suggeriments.
  • Realitzar reescriptures i capacitat per renunciar a troballes del guió que el propi guionista pot considerar indispensables però que producció o realització consideren prescindibles.
  • Adaptació de novel·les, obres de teatre o musicals per cinema o televisió.
  • Redacció del llibret amb les suggerències d'àudio i vídeo per realització i disseny audiovisual (seqüències, escenes, plans, moviments de càmera i el muntatge).

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE