Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Figurinista

Descripció

El/La dissenyador/a de vestuari és un/a dels/de les professionals que col·labora en la realització d'una representació teatral o de qualsevol altre esdeveniment, en viu o enregistrat, que requereixi que actors i actrius puguin interpretar uns personatges en una situació i època específics. Permet que les persones que actuen agafin unes proporcions i una personalitat per la vestimenta, que faci comprensible i coherent l'esdeveniment.

Exemples clars d'on cal un/a dissenyador/a de vestuari poden ser, a part del teatre, una sèrie televisiva, un anunci, un espectacle al carrer, el llençament d'un nou producte, un acte de relacions públiques, etc.

El/La dissenyador/a de vestuari té una formació que li permet en alguns casos desenvolupar, a més a més, tasques d'escenògraf/a i il·luminador/a.

Tasques

 • Analitza l'obra i els personatges i realitza la recerca pertinent.
  A partir de les pautes marcades pel/per la director/a, el/la dissenyador/a de vestuari estudia l'obra i els personatges, es documenta amb informació de patronatge actual o històric i planteja quin vestuari hauria de dur cada un dels actors i actrius.
  Ha de tenir clara la naturalesa de l'espectacle, els personatges, els requisits de mobilitat i espai, la decoració i l'ambientació en general.
 • Dissenya el vestuari de tots els personatges.
  Realitza una proposta de vestuari per a cada personatge, a mà, per ordinador, amb mostres de teixits, fotografies o elements ja confeccionats com a prova.
  Un cop aprovada la idea o avantprojecte, desenvolupa el projecte de vestuari dissenyant els patrons de cada una de les peces, els especejaments, i indica totes les especificacions per passar al taller de producció o confecció.
 • Coordina i gestiona la confecció del vestuari.
  S'encarrega de supervisar la correcta confecció i producció, que habitualment se subcontracta a tallers externs.
 • Col·labora estretament amb l'escenògraf/a i il·luminador/a d'escena.
  Si el/la figurinista no és escenògraf/a, col·labora estretament amb ell per aconseguir la coherència estètica i ambiental adient.
 • Coordina el vestuari de l'escenificació.
  En l'escenografia, el/la dissenyador/a de vestuari supervisa que tot es realitzi segons l'establert pel/per la director/a i verifica que el vestuari sigui òptim.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE