Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Figurinista

Descripció

El dissenyador de vestuari és un dels professionals que col·labora en la realització d'una representació teatral o de qualsevol altre esdeveniment, en viu o enregistrat, que requereixi que uns actors puguin interpretar uns personatges en una situació i època específics. Permet que els actors agafin unes proporcions i una personalitat per la vestimenta, que faci comprensible i coherent l'esdeveniment.

Exemples clars d'on cal un dissenyador de vestuari poden ser, a part del teatre, una sèrie televisiva, un anunci, un espectacle al carrer, el llençament d'un nou producte, un acte de relacions públiques, etc.

El dissenyador de vestuari té una formació que li permet en alguns casos desenvolupar, a més a més, tasques d'escenògraf i il·luminador.

Tasques

 • Analitza l'obra i els personatges i realitza la recerca pertinent.
  A partir de les pautes marcades pel director, el dissenyador de vestuari estudia l'obra i els personatges, es documenta amb informació de patronatge actual o històric i planteja quin vestuari hauria de dur cada un dels actors.
  Ha de tenir clara la naturalesa de l'espectacle, els personatges dels actors, els requisits de mobilitat i espai, la decoració i l'ambientació en general.
 • Dissenya el vestuari de tots els personatges.
  Realitza una proposta de vestuari per a cada personatge, a mà, per ordinador, amb mostres de teixits, fotografies o elements ja confeccionats com a prova.
  Un cop aprovada la idea o avantprojecte, desenvolupa el projecte de vestuari dissenyant els patrons de cada una de les peces, els especejaments, i indica totes les especificacions per passar al taller de producció o confecció.
 • Coordina i gestiona la confecció del vestuari.
  S'encarrega de supervisar la correcta confecció i producció, que habitualment se subcontracta a tallers externs.
 • Col·labora estretament amb l'escenògraf i il·luminador d'escena.
  Si el figurinista no és escenògraf, col·labora estretament amb ell per aconseguir la coherència estètica i ambiental adient.
 • Coordina el vestuari de l'escenificació.
  En l'escenografia, el dissenyador de vestuari supervisa que tot es realitzi segons l'establert pel director i verifica que el vestuari sigui òptim.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE