Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Creatiu/va (dins de l'entorn tèxtil)

Descripció

El/La dissenyador/a tèxtil idea i crea teixits que serviran per a la confecció de peces de vestir, accessoris, per a la decoració de la llar i teixits tècnics per a la indústria en general i per al transport.

Aquest/a professional coneix les possibilitats de les matèries bàsiques (cotó, lli, llana i seda), les diferents tipologies de fils i fibres (naturals, químiques, sintètiques i artificials); els tipus de teixits i les seves construccions, per calada, per trama i ordit, i acabats. Amb tot això, defineix i dissenya, conjuntament amb el/la teòric/a o arquitecte/a del teixit, les noves col·leccions i defineix la seva estètica visual, tàctil, de caiguda i tècnica.

És un/a professional amb una especial capacitat d'anàlisi de les tendències de la moda i estils del mercat.

Tasques

 • Analitza i defineix el teixit a dissenyar.
  Les tendències base dels teixits les aporten anualment les fires europees de teixits i moda. Amb aquesta informació el/la dissenyador/a analitza el que l'interessa i defineix el que pel seu mercat d'actuació és més necessari, ja sigui a nivell de preus, estils, o per la pròpia capacitat productiva de l'empresa.
  Realitza una adaptació de la informació de tendències i defineix la nova col·lecció, amb d'una descripció clara de la paleta de colors (amb pantones) i de la tendència en teixit, si són tècnics/sintètics o purs o una mescla. Indica també aspectes de rigidesa, suavitat, maneabilitat, textures obertes, etc. per posteriorment realitzar el teixit apropiadament.
 • Defineix la nova col·lecció.
  Realitza una adaptació de la informació de tendències amb una descripció clara de la paleta de colors (pantones) que la defineix en teixit, i el material si són tècnics/sintètics, purs o una mescla. Indica també aspectes de rigidesa, suavitat, manejabilitat, etc., per posteriorment realitzar el teixit apropiadament.
 • Realitza una o diverses propostes de disseny.
  A partir de la definició clara del que es vol aconseguir, es realitza una recerca i investigació de teixits ja realitzats que puguin complir els requeriments anteriorment definits.
 • Elabora unes primeres mostres.
  Elabora, conjuntament amb l'arquitecte del teixit, una sèrie de mostres o proves amb diferents colors, textures i fils, definits anteriorment. S'acostumen a realitzar banderoles de prova, uns teixits de 1,50 cm on es mostren diferents composicions de colors de fils en l'ordit i la trama.
 • Supervisa la producció.
  S'encarrega de supervisar la correcta producció dels teixits.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE