Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Enginyer/a de producció ajustada.

Enginyer/a de fabricació ajustada.

Descripció

El/la enginyer/a de producció ajustada o lean manufacturing és la persona que assumeix la responsabilitat de l'organització, la gestió i els resultats derivats del procés de producció que es porta a terme sota el paradigma organitzacional de la producció ajustada.

En anglès lean té per significat 'esbelt' o també 'àgil', en el sentit que 'no té res que hi sobri, tot està reduït al mínim necessari'. Aquest sistema de producció té un dels seus pilars en el fet d'incloure operacions, proveïdors, i relacions de clients com a conjunt en el moment de planificar i preparar un procés productiu, amb l'objectiu de fer servir la mínima quantitat de recursos per obtenir el producte desitjat. Entre aquests recursos hi ha el capital, les càrregues de treball de les plantilles, el consum d'espai (per exemple, en emmagatzematge) i el temps necessari per a fabricar productes sense defectes i incorporant les prescripcions establertes pel client.

En conseqüència, la responsabilitat del o de la responsable d'aquest mètode productiu es centra en disposar dels recursos correctes al lloc correcte, en el moment correcte i en la quantitat correcta, per evitar el malbaratament de tot tipus de recursos i fomentant la flexibilitat en el procés de fabricació per tal d'adaptar-se a possibles canvis en el mateix.

Tasques

  • Implementar les eines i programes corporatius en Lean Manufacturing com a estratègia, així com els plans de formació per al personal de la planta de producció, definint i documentant els processos per a utilitzar-los en formacions i en millora contínua.
  • Definir els indicadors així com la comunicació dins la planta productiva dels objectius i el seguiment del sistema de producció ajustada.
  • Dirigir i responsabilitzar-se de la implementació d'adaptacions en els processos i fluxos de treball de fabricació per a l'àrea de producció que correspongui, millorant el rendiment industrial en processos manuals i automàtics.
  • Assegurar el funcionament operatiu de cada procés: definir els estris necessaris en cada secció, elaborar estàndards de manipulació de peces en cada secció, definir les instruccions de treball per a cada àrea i tipus de peça, vetllar pels procediments de qualitat implantats.
  • Detectar oportunitats de millora en els processos productius i implantar-les. Promoure, supervisar i coordinar la millora contínua als diferents centres de treball.
  • Assessorar en els plans estratègics dels diferents centres de producció de l'empresa.
  • Definir els plans de desplegament de nous projectes.
  • Programar i realitzar auditories internes.
  • Col·laborar i participar activament en la implantació, gestió, revisió i millora de tots aquells elements del Sistema Integrat de gestió de la Seguretat, Medi Ambient i Qualitat.

Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22

Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball

900533175
De dilluns a divendres de 9 a 18 h

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE