Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Operador/a de central receptora d'alarmes

Descripció

En la seguretat privada, els serveis de centrals de recepció i gestió d'alarmes inclouen els equips que s'instal·len a casa de l'usuari, els sistemes de comunicació que fan la connexió entre el sistema i la central, els equips de recepció i gestió de l'alarma (que és pròpiament la central de recepció i gestió d'alarmes) i els mitjans d'intervenció (els professionals que s'activen a partir d'una alarma).

L'operador de centrals receptores d'alarmes (CRA) treballa, com el seu nom indica, en una central receptora i de gestió d'alarmes, des d'on es controlen i es gestionen les alarmes que arriben dels diferents sistemes de seguretat que s'han connectat a la central.

És un lloc de treball on s'exigeix confidencialitat.

Tasques

Les tasques que desenvolupa l'operador d'una central receptora d'alarmes estan fixades per la Llei 23/1992, de 30 de juliol, de seguretat privada, i la normativa que se'n deriva. Principals tasques que ha de dur a terme:
 • Fa funcionar els receptors dels sistemes d'alarma i de la transmissió de les alarmes que reben. Això vol dir que:
  Utilitza equips complexos i aplicacions informàtiques.
  Fa una verificació tècnica i gestiona els sistemes d'alarma.
  Tracta amb l'usuari del sistema per explicar-li com funciona i atendre'l durant el funcionament de l'alarma (sobretot en les alarmes no desitjades, que són les alarmes que es disparen per un mal ús del sistema, com ara no posar bé la contrasenya o trigar massa).
 • Duu a terme el manteniment i la conservació dels equips electrònics al seu càrrec. Això inclou fer una comprovació diària del funcionament dels equips.
 • Fa una verificació tècnica de l'alarma.
  Un cop s'ha rebut un avís d'alarma, l'operador verifica el tipus i l'estat de l'alarma. Això vol dir que verifica si és real, si és una falsa alarma (es creu que l'alarma és bona i es comunica als serveis d'intervenció quan no fa falta) o bé és una alarma no desitjada (per exemple, que l'usuari faci saltar l'alarma per descuit). Per comprovar que no sigui una alarma no desitjada es comunica amb l'usuari (normalment per telèfon) per saber si ha estat un error humà.
 • Gestiona els sistemes d'informació telemàtics i de teletreball en relació a la comunicació d'esdeveniments dels sistemes connectats i la comunicació d'avaries i necessitats d'assistència tècnica.
 • Bidireccionalment, realitza la programació paramètrica de les unitats de control o centraletes de seguretat dels sistemes, així com els canvis i actualitzacions necessàries d'aquestes.
  Si s'escau, efectua el control i gestió de sistemes de videocaptació i gravació, sigui com a resposta a una senyal d'alarma, sigui de forma planificada o sigui de forma permanent.
 • Executa telecomanaments operatius, activant/desctivant o produint canvis d'estat i situació d'elements i equips.
 • Analitza informació paramètrica rellevant per al correcte funcionament de les instal·lacions protegides.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE