Altres denominacions
Coordinador/a tècnic/a del servei d'atenció domiciliària, Coordinador/a SAD
Descripció
El servei d'atenció domiciliària (SAD) engloba un conjunt d'accions i recursos prestats a la pròpia llar de la persona atesa que, per raó d'edat, dependència o discapacitat, té limitada l'autonomia per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària (llevar-se, higiene personal, vestir-se, alimentació, atenció sanitària o medicació, entre molts altres). Aquests serveis van dirigits a proporcionar atenció personal, atenció de caràcter urgent, ajuda a la llar i suport social a les persones o famílies en situació de vulnerabilitat.
Una de les funcions del/de la coordinador/a d'atenció domiciliària és vetllar pel bon funcionament del SAD. S'encarrega de coordinar la feina dels/de les treballadors/es familiars i altres professionals del Treball de Cures, així com de gestionar recursos logístics, materials i formatius, sempre tenint en compte les preferències i la situació de la persona atesa. Per tant, s'encarrega de la direcció, la supervisió i el suport a l'equip SAD: fent acompanyament, promovent el treball en equip i contribuint al seu procés d'empoderament. Aquest/a coordinador/a assigna tasques a cada treballador/a d'acord amb les seves fortaleses, facilita l'equilibri en les càrregues de treball i contribueix al desenvolupament harmònic de l'atenció a les persones i de l'equip.
Al mateix temps, el/la coordinador/a d'atenció domiciliària manté la interlocució amb els/les responsables públics del SAD de la seva àrea (normalment, personal de serveis socials d'ajuntaments i equips sanitaris), atès que en la majoria de casos, tot i ser un servei públic, es gestiona mitjançant concessions, a través d'empreses d'iniciativa privada o entitats del Tercer Sector.
A més, quan l'administració pública així ho prevé, el/la coordinador/a d'atenció domiciliària assumeix el rol de referent de la gestió social del cas (habitualment per delegació del/de la professional prescriptor del Servei d'Atenció Social Primària) definint i concretant el pla d'intervenció social. Com a referent, aquesta figura s'encarrega de la supervisió i el seguiment de les persones ateses, centralitzant i mobilitzant els recursos que puguin necessitar, i esdevé també referent per interlocutar amb l'entorn cuidador de la persona (família i comunitat). En aquest sentit s'ocupa de vetllar per la seva salut, fent prevenció i detecció de situacions d'urgència, activant els recursos adients (de salut, econòmics o socials) en cas necessari, de les comunicacions amb el seu entorn i d'adaptar i graduar el pla de treball en funció de la situació de la persona, que pot ser canviant, igual que les seves necessitats.
Tasques
© Barcelona Activa 2023
Centre per al desenvolupament professional Porta22
Barcelona Treball (Porta22)
Llacuna, 156-162, 08018 Barcelona
bcn.cat/treball
De dilluns a divendres de 9 a 18 h