Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Especialista en atenció psicosocial al pacient hospitalari

Descripció

L'assistent al malalt terminal realitza tasques d'atenció i acompanyament psicosocial al malalt resident a un centre sanitari, que manifesta patologies en fase terminal, o bé es troba en situació d'internament prolongat, així com també presta suport i assistència psicosocial a les persones de l'entorn del pacient. Per desenvolupar aquesta tasca, es coordina amb la resta de professionals que tenen cura del malalt, i també els ofereix suport per tal de vetllar per un clima psicològicament favorable dins el procés de cura o el procés d'acompanyament a la mort.

Tasques

 • Realitza tasques d'atenció psicosocial, suport psicològic, apropament i tractament integral del malalt en situació terminal o situació d'internament prolongat.
  Estableix un model integrador d'intervenció psicosocial al malalt en fase terminal o en prolongat règim d'internament, segons els protocols i directrius del centre sanitari on presta els seus serveis.
  Estableix pautes i directrius de conducta per a la resta de professionals que intervenen amb el malalt, per tal de respectar el model d'intervenció psicosocial i per afavorir un entorn positiu dins el marc del personal sanitari que interactua amb ell.
  Estableix sistemes i mecanismes de control del dolor i altres símptomes físics que intervenen sobre l'estat psicològic i anímic del pacient.
 • Proporciona coneixements i informació que facilitin la qualitat de l'assistència al malalt en situació terminal.
  Diagnostica i identifica els elements constitutius del caràcter i la personalitat de l'usuari, per tal de calibrar el seu índex de tolerància al dolor i l'acceptació de la seva pròpia situació.
  Informa el malalt sobre l'evolució del seu estat físic i els canvis que experimentarà en el seu estat psicològic i anímic, d'acord amb el diagnòstic previ, per tal de fer equilibrar la sinèrgia entre ambdós estats.
  Informa els familiars i persones de l'entorn del malalt sobre la seva situació, i ofereix pautes i directrius de conducta per tal d'afavorir un entorn psicològicament positiu amb les persones que interactuen amb ell.
 • Detecta i aborda les diverses necessitats del malalt, que permetin manegar amb fluïdesa la relació amb el pacient, la família i les persones del seu entorn en el procés d'acompanyament a la mort.
  Identifica i recull el testament vital del malalt.
  Preveu el 'burnout' (síndrome d'estrès) i assessora sobre el control emocional possible, tant per part dels pacients i els familiars com dels professionals sanitaris
  Orienta i assessora en el procés de decisió sobre el final de la vida, amb el pacient o amb les persones del seu entorn.
  Informa sobre, i comunica, la defunció del malalt.
  Dóna suport emocional en el procés d'adaptació: gestió de la negació, hostilitat, tristesa i ansietat.
  Dóna suport de caire espiritual a familiars o persones de l'entorn, en funció del seu sistema de valors o filosòfic i d'acord als rituals afins d'acompanyament en el dol.
 • Estableix per si mateix tècniques de prevenció de síndrome de 'burnout' o estrés emocional.
  Practica tècniques de relaxació.
  Entrena, de manera pràctica, estratègies de distanciament profilàctic en els seus vincles socioafectius amb el malalt.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE