Ajuntament de Barcelona | Capital humàEl web de l'Ajuntament de Barcelona

Inici  > Fitxes Ocupacionals

 

 Enviar

Enviar


Normativa

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades recollides formaran part d'un fitxer automatitzat titularitat de BARCELONA ACTIVA SPM SA, amb domicili social al carrer Llacuna, 162-164 de Barcelona, amb les finalitats de gestionar les inscripcions i d'informar de les seves activitats i serveis dins el seu àmbit d'actuació. Vostè podrà exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i/o oposició mitjançant comunicació per escrit a Serveis Jurídics de BARCELONA ACTIVA SPM SA en el domicili esmentat.

 
Coneix aquesta ocupació

Altres denominacions

Especialista en atenció psicosocial al pacient hospitalari

Descripció

L'assistent/a a la persona malalta terminal realitza tasques d'atenció i acompanyament psicosocial a la persona resident a un centre sanitari, que manifesta patologies en fase terminal, o bé es troba en situació d'internament prolongat, així com també presta suport i assistència psicosocial a la famíia i el seu entorn. Per desenvolupar aquesta tasca, es coordina amb la resta de professionals que tenen cura de la persona malalta, i també els ofereix suport per tal de vetllar per un clima psicològicament favorable dins el procés de cura o el procés d'acompanyament a la mort.

Tasques

 • Realitza tasques d'atenció psicosocial, suport psicològic, apropament i tractament integral de la persona en situació terminal o situació d'internament prolongat.
  Estableix un model integrador d'intervenció psicosocial a la persona en fase terminal o en prolongat règim d'internament, segons els protocols i directrius del centre sanitari on presta els seus serveis.
  Estableix pautes i directrius de conducta per a la resta de professionals que intervenen amb la persona malalta, per tal de respectar el model d'intervenció psicosocial i per afavorir un entorn positiu dins el marc del personal sanitari que interactua.
  Estableix sistemes i mecanismes de control del dolor i altres símptomes físics que intervenen sobre l'estat psicològic i anímic del/de la pacient.
 • Proporciona coneixements i informació que facilitin la qualitat de l'assistència a la persona en situació terminal.
  Diagnostica i identifica els elements constitutius del caràcter i la personalitat de l'usuari/ària, per tal de calibrar el seu índex de tolerància al dolor i l'acceptació de la seva pròpia situació.
  Informa a la persona sobre l'evolució del seu estat físic i els canvis que experimentarà en el seu estat psicològic i anímic, d'acord amb el diagnòstic previ, per tal de fer equilibrar la sinèrgia entre ambdós estats.
  Informa a familiars i persones de l'entorn de la persona malalta sobre la seva situació, i ofereix pautes i directrius de conducta per tal d'afavorir un entorn psicològicament positiu amb les persones que interactuen.
 • Detecta i aborda les diverses necessitats de la persona malalta, que permetin manegar amb fluïdesa la relació amb el/la pacient, la família i les persones del seu entorn en el procés d'acompanyament a la mort.
  Identifica i recull el testament vital de la persona.
  Preveu el 'burnout' (síndrome d'estrès) i assessora sobre el control emocional possible, tant per part dels/de les pacients i familiars com professionals sanitaris
  Orienta i assessora en el procés de decisió sobre el final de la vida, amb el/la pacient o amb les persones del seu entorn.
  Informa sobre, i comunica, la defunció de la persona.
  Dóna suport emocional en el procés d'adaptació: gestió de la negació, hostilitat, tristesa i ansietat.
  Dóna suport de caire espiritual a familiars o persones de l'entorn, en funció del seu sistema de valors o filosòfic i d'acord als rituals afins d'acompanyament en el dol.
 • Estableix les seves pròpies tècniques de prevenció de síndrome de 'burnout' o estrés emocional.
  Practica tècniques de relaxació.
  Entrena, de manera pràctica, estratègies de distanciament profilàctic en els seus vincles socioafectius amb la persona malalta.


Accessos ràpids i copyright:

Centre per al desenvolupament professional Porta22
Convent de Sant Agustí
Ca n'Andalet

Barcelona Treball (Porta22)
+34 934 019 899
bcn.cat/treball

Barcelona Activa Seu Central
Llacuna, 162-164
08018 Barcelona
+34 934 019 777
bcn.cat/barcelonactiva

Generalitat de Catalunya
Unió Europea FEDER
Unió Europea FSE